Хотел Мальовица

Откриване на параклис Свети Иван Рилски в Мальовица

14.01.2021

мальовица параклис

Параклис, който носи името на Свети Иван Рилски, вече е изграден на Мальовица. Хора от местната общност, съвместно със стопаните на курортния комплекс, издигнаха малкия молитвен дом, наименован в чест на Небесния покровител на българите.

Храмът бе осветен от Негово високопреосвещенство Антоний, а официален гост бе и отец Никанор – игумен на Църногорския манастир.

„Да съградиш храм е велико дело, защото тези, които са подели тази инициатива, техните имена са записани в книгата на живота. Онази книга, която не е подвластна на времето и на събитията, а онази книга, която сам пише нашият създател и творец. Във времена на изпитания през тази година, всички ние имаме нужда от някой, който да ни обединява, някой, който да ни сплотява, някой, който да ни вдъхва надежда и упование в по-добрите бъднини“, каза Негово високопреосвещенство Антоний по време на освещаването на храма. В словото си той посочи, че трябва да сме радостни и честити, че на днешния ден сме тук, за да се преклоним пред този скромен, но величествен по значение параклис.

Той изказа благодарност от името на светейшия български патриарх Неофит и от епархийския съвет.  Негово високопреосвещенство Антоний благодари и на дарителите за този голям подарък и жест за всички вярващи българи. „Освещаването на един параклис е общо дело на целия народ“, заяви още той.  

На церемонията по освещаването присъстваха много официални гости, представители на Народното събрание и на местната власт.

Още новини